Beslenmeye dikkat edelim

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr.Alper Latif Boz, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Yaşam 12.07.2013 08:27:28 0
Beslenmeye dikkat edelim
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr.Alper Latif Boz, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Boz, yaptığı açıklamasında, sahurda sadece su içmenin veya sahura kalkmamak için gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunu kaydetti. Oruç tutulan sürenin uzun olduğunu, bu nedenle sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Boz, şöyle devam etti: “Ramazanda uzun süre oruçlu olunduğu için açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesi söz konusu olabilir. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.” İftarda hızlı ve fazla besin tüketilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Boz, yemeğin ağızda iyi çiğnenmesi gerektiğini söyledi. Ramazanın yemek kültürü açısından en bilinen özelliğinin iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğuna dikkat çeken Boz, “İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Bu da bazı rahatsızlıkların yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerekir” diye konuştu. Boz, kronik hastalığı olanların uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini belirtti. Ümit Kahrıman