Manas Üniversitesinden OKÜ’ye önemli ziyaret

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde, “Türk Dünyası Kırgızistan - Türkiye İlişkileri, Yükseköğretimde Anlaşmalar ve Bağlantılar” başlıklı konferans düzenlendi.

Gündem 18.01.2023 17:18:00 0
Manas Üniversitesinden OKÜ’ye önemli ziyaret

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde, “Türk Dünyası Kırgızistan - Türkiye İlişkileri, Yükseköğretimde Anlaşmalar ve Bağlantılar” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa; Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve İletişim Başkanlığı Adana Bölge Müdürü Ali İmran Turgut’ta katıldı. 
OKÜ tarafından düzenlenen “Türk Dünyası Kırgızistan - Türkiye İlişkileri, Yükseköğretimde Anlaşmalar ve Bağlantılar” başlıklı konferans, Rektörlük Büyük Salonda yapıldı.
Konferans öncesinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve İletişim Başkanlığı Adana Bölge Müdürü Ali İmran Turgut, Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun’u makamında ziyaret etti.
Ziyaret sonrasında Rektörlük Büyük Salondaki “Türk Dünyası Kırgızistan - Türkiye İlişkileri, Yükseköğretimde Anlaşmalar ve Bağlantılar” başlıklı konferansa geçildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan konferansa OKÜ Rektörü Prof. Dr. Uzun, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, akademik ve idari personel katıldı. 
Konferansın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun yaptı.  Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ı OKÜ’de görmekten dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Uzun, “Üniversitelerimiz arasında iş birliği sürecini başlattık. Yine bu iş birliği süreci bölgedeki diğer üniversiteler ile de devam edecek. Bizler için bu vatanı, bu yurdu canından çok seven insanlar için Türk Dünyası, Türkistan coğrafyası büyük bir hayattı, ümitti. Buradaki ülkelerin, Türk halklarının artık topla tüfekle değil bilimle, sanatla  birleşmesi üzerinde duruyoruz. Eğitim burada çok büyük bir etken.  Burada yürütülen çalışmalar neticesinde de ben Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ı bir akıncı beyi olarak görüyorum. Türkiye’den giden ve Türk kültürünü ve şuurunu oradaki genç nesillere yayma ve benimsetme noktasında da çok gurur verici işler yapıyor. Bu vesileyle kendisine teşekkür ediyor ve bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum.” dedi.
Daha sonra  kürsüye gelen Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “Türk Dünyası Kırgızistan - Türkiye İlişkileri, Yükseköğretimde Anlaşmalar ve Bağlantılar” başlıklı sunum yaptı. Ceylan sunumunda, “Kırgızca ile Türkçe arasında hiçbir fark yok. Zaman içerisinde biz Farsça, Arapça sonra Fransızca ve İngilizce kelimelerle dilimizi zenginleştirdik. Kırgız Türkçesi de özellikle Rusça ile devam etmiş dolayısıyla köklerimiz bir. Biz bir bütünün parçalarıyız. Bunu idrak ettiğimizde her şey zaten değişecek. Türk dili çok zengin bir dil. Şuanda 350 milyon insanın konuştuğu, en önemli dil ailelerinden birisi. Türk milleti iktidar olduğu hiçbir coğrafyada hiçbir toprakta baskıcı bir unsur sergilememiştir. O bakımdan şuan sadece Türkler Türkçe konuşuyor.  Bunun çok geç farkına vardık.  Dolayısıyla Türkiye bu anlamda önemli işler yaptı.” diye konuştu.  
Rektör Ceylan, “Orta Asya’dan Anadolu’ya baktığımız zaman en çok takip ettiğimiz üniversite Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’dir. Osmaniye’ye eski bir gönül bağım vardı. Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun ile bu gönül bağım ikiye, üçe katlandı. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin her bir ferdinin Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde bir yeri var.” dedi. 
Sunumun ardından OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun tarafından günün anısına Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a plaket takdim edildi. Konferans anı fotoğrafının çekilmesi ve Rektörlük Fuaye alanındaki kokteyl ile sona erdi. 
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, OKÜ şeref defterini de imzaladı. Ceylan şeref defterine “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde olmaktan onur duymaktayım. Hacı Bektaşi Veli Hz.’nin ifadesi ile ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ düsturu ile hareket etmek arzusunu gerçekleştirmenin mutluluğunu duyuyoruz. Sayın Rektörümün liderliğinde üniversitenizin daha büyük başarılara imza atacağından hiç şüphe duymamaktayım.” ifadelerini yazdı.
OKÜ