Mart “Covid-19 obeziteyi seviyor”

Diyetisyen Selin Çevik Mart Obezite Covid -19’da en önemli risk faktörlerinden birisi olduğunu ifade ederek aşırı kilonun bağışıklığı olumsuz etkilediği ve tedaviye direnç gösterdiğini söyledi.

Yaşam 8.04.2021 14:49:00 0
Mart “Covid-19 obeziteyi seviyor”

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde vatandaşlara hizmet eden Diyetisyen  Selin Çevik  Mart Obezite Covid -19’da en önemli risk faktörlerinden birisi olduğunu ifade ederek aşırı kilonun bağışıklığı  olumsuz etkilediği ve tedaviye direnç gösterdiğini söyledi.
Araştırmalara göre Obez kişilerin Covid -19 semptomlarını daha ağır geçirebileceği gösterdiğini ifade eden  Diyetisyen  Selin Çevik  Mart “Beslenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladığımız şu dönemde tek bir gıdanın  bizi Covit-19 dan koruyacağı yanılgısına kapılmamak gerekir .
Doğru beslenme  hem yakalanma riskini en aza indirir, hem de virüsü geçiren kişilerde semptomları azaltır. Peki nedir doğru beslenme gelin bunlara bir göz atalım. Besin desteği kullanmak, tuz ,şeker ve doymuş yağlardan uzak durmak , zeytinyağ ve omega 3  tüketimi önemlidir.  Su tüketimi  en az günlük 2.5 lt olmalıdır. Alkol-sigara  tüketiminden  uzak durmak,  antiviral etkisinden dolayı propolis kullanmanızı öneririm. 
Bağışıklık dostu besinlere yer verin ( yumurta -süt , balık , bulgur , tam buğday ekmeği , nohut ,  yağsız kırmızı et ve peynir , badem ...),  Obezite covit -19 da en önemli risk faktörlerinden biri.Aşırı kilonun bağışıklığı  olumsuz etkilediği ve tedaviye direnç gösterdiği  bilinmektedir.
Ayrıca obezite diğer hastalıkları da tetikliyor . Kanser ,tip 2 diyabet, aterosklerotik kalp hastalığı, damar sertliği , kalp krizi riskini arttırdığı bilinmektedir . 
Araştırmalara göre obez kişilerin Covid -19 semptomlarını daha ağır geçirebileceği gösterilmiştir. Covit-19 ve obezite arasındaki etkileşimi şöyle açıklayabiliriz; Kilonuz  ne kadar fazla ise yağ oranınız da o kadar fazladır Akciğer kapasiteniz daha düşüktür. Bu ise kan akışını azaltır ve kalbi etkiler. 
Fazla kilolu kişiler daha fazla oksijene ihtiyaç duyarlar Covit -19 gibi enfeksiyonlarda büyük sorunlara sebep olabilir . Toparlayacak olursak  Covid-19’a yakalanmadan önlem almalıyız.   Hipokrat’ında dediği gibi “ Besinler ilacınız , ilacınız besininiz olsun” şeklinde konuştu.  Haber Merkezi