Pandemiye rağmen Bal’a katılım yüksek oldu

Korona salgını nedeniyle geçen yıl bitmesine dört hafta kala tatil edilen ve o günden bu yana belirsiz bekleyişlerini sürdüren Bölgesel Amatör Lig takımlarının kafası karışık.

Spor 13.01.2021 16:24:00 0
Pandemiye rağmen Bal’a katılım yüksek oldu

Korona salgını nedeniyle geçen yıl bitmesine dört hafta kala tatil edilen ve o günden bu yana belirsiz bekleyişlerini sürdüren Bölgesel Amatör Lig takımlarının kafası karışık. 
Yeni sezon için rekor sayıda takım katılım başvurusu yaptı, aylar öncesinden antrenmanlara başlandı, formalar hazırlandı ama ocak ayında başlayacağı söylenen ligin kitapçığı bile ortada yok. En erken tarih olarak mart ayı düşünülüyor. O da oynatılırsa…

Geçen yıl Osmaniye’yi Tüysüzspor’un  temsil ettiği korona virüsü salgını nedeniyle 2020 yılının mart ayından itibaren tüm spor ligleri gibi Bölgesel Amatör Lig (BAL) maçları da askıya alındı. 
Bir süre sonra profesyonel ligler başladı ancak amatör liglerin başlama takvimi sürekli ertelendi. Zaten cüzi miktarlarda ücret kazanan amatör futbolcular, eylem üstüne eylem yaptılar, “Açız, çözüm istiyoruz” sesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar ulaştırdılar. 

TAKIMLARDAN TEMİNAT ALINDI

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından  açıklanan takvime göre, normalde kasım ayında olması gereken BAL’a katılım için son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 olarak ilan edildi. Bu yıl 11. sezonu olan BAL’a katılma hakkı bulunan 268 takımın, 128'i geçen sezon bu ligde yer alan, 140'ı ise ilk kez yer alacak yerel lig takımlarından oluştu. Bu takımların katılım belgeleriyle birlikte bir de 22 bin lira teminat yatırmaları gerektiği açıklandı.

PANDEMİYE  RAĞMEN KATILIM YÜKSEK OLDU

Akıbeti muğlak olmasına rağmen BAL’a rekor sayıda katılım olması dikkat çekti. Lige katılım hakkı bulunan 268 takımın 250’ye yakını, teminatını yatırdı ve federasyona başvuru evraklarını verdi.  Osmaniye’nin bu yıl  iki takımla katılma hakkı elde ederken Tüysüzspor ligde mücadele hakkını Düziçi Olimpikspor Kulübü Başkanı Fatih Topal’a devretti. Lige katılım teminatı yatırılan takım maçlarını Düziçi İlçe stadında oynayacak ve takımım merkezi ilçeye taşınacak.
Pandemi koşulları göz önünde bulundurularak özel bir düzenleme yapılmadığı taktirde fikstüre dahil olan takımlar, lig başlamadan veya başladıktan sonra ligden çekilmeleri veya çıkarılmaları halinde yatırdıkları teminat yandığı gibi, aynı sezon içinde kendi ilinin yerel liginde de yer alamayacaklar ve BAL’dan düşmüş sayılacaklar. Transfer aktarımları ile birlikte BAL takımlarından federasyonun kasasına giren nakit tutarının 10 milyon lirayı bulması bekleniyor.

TAKVİM BELLİ DEĞİL

İşleyen takvim gereği şimdi sırada lige katılması kesinleşen takımların saha denetimleri var.  Ligde Osmaniye temsil edecek  pandemi nedeniyle kongre gerçekleştirilemediği Tüysüzspor adı ligde mücadele edecek olan  takımın yeni stadı olarak belirlenen Düziçi İlçe stadında denetimlerin 15 gün içinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Denetimlerle lige katılan takım sayısı kesin olarak belirlendikten sonra da 2020-2021 sezonu BAL gruplandırma ve statüsü açıklanacak. 
Ayrıca aralık ayında açıklanması beklenen kitapçıktan da henüz bir ses yok.
Federasyon bilgilendirmesinde “Ligin başlama tarihi o anki pandemi şartlarına göre, ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri doğrultusunda belirlenecek olup, takımlara müsabakalar başlamadan önce hazırlık çalışmaları yapabilmeleri için yeterli süre verilecektir” ifadelerine yer veriliyor. 
Aylardır çalışan takımların olduğu ligde  eksikliklerin giderilmesi ve takımlara verilecek hazırlık süreciyle beraber birkaç ayın daha geçeceği, liglerin mart ayının ortalarında başlatılabileceği konuşuluyor. 
Bu süreçten çok yıpranan kulüp yöneticileri ve futbolcular, bir yandan da sürecin zamana yayılarak tepkilerin azaltılmaya çalışıldığını düşünüyorlar ve liglerin bu sezon hiç oynatılmamasından endişe ediyorlar.

YURT DIŞINDA MASKELİ ÇÖZÜM

Türkiye’de bunlar yaşanırken korona virüsünün en etkili olduğu ülkelerden biri olan İspanya'da her seviye amatör küme maçları oynanıyor. Amatör A takım, alt yapı ve kadınlar karşılaşmalarında oyuncuların maske takmaları istenirken maçları futbolseverler de takip edebiliyor.  

Haber Merkezi