Etleri sağlıklı ve doğru pişirmek çok önemlidir

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Şehnaz Çetin, Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme hakkında bilgi verdi.

22.06.2023 18:31:00 0
Etleri sağlıklı ve doğru pişirmek çok önemlidir

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Şehnaz Çetin, Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme hakkında bilgi verdi.
Çetin, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nda özel sofraların kurulduğu, ikramların bol olduğu özel günler olduğunu hatırlattı.
Bayramlarda göz kamaştırıcı ve iştah kabartıcı, şık sofraların cazip gelebileceğini ve fazla yemek yendiğinden dolayı nefes almada zorluk, hızlı soluma gibi problemlerle karşılanabileceğini ifade eden Çetin, “Ağır yemekler yediğimizden dolayı da mide yanmaları, kramp, ağrı görülebilir. Kurban Bayramı'nda haliyle kırmızı et tüketimimiz de artıyor. Bu durumda kalp damar hastalıkları, diyabet, tansiyon, böbrek hastalıklarının sebebiyet vermektedir. Yemek çeşidinin çok olması, tatlı tüketiminin artmasıyla gıdaların porsiyon miktarının artması kilo artışına sebep olabilir”
Çetin, bu dönemde sağlıklı kalmak, kilo almamak için bazı kurallara uyulması gerektiğini hatırlattı.
Yeni kesilen hayvanların etlerinde oluşan sertliği önlemek için etin en az 24 saat buzdolabında bekletilmesinin öncelikli kural olduğunu dile getiren Çetin, şöyle devam etti: “Taze kesilen hayvanların etleri buzdolabının alt rafında en fazla bir gün saklayabiliriz. Onun dışında kalan etlerimizi birer yemeklik şeklinde porsiyonlayarak derin dondurucuda -18 derecede birkaç ay saklayabiliriz. Etlerimizi sağlıklı ve doğru pişirme yöntemi bizim için çok önemlidir. Öneri olarak suda haşlama, fırında pişirme, ızgara yapma, tencere yemekleri şeklinde sıralayabilirim. Kavurma ya da mangal yapmak bizim doğru yöntem olarak kabul ettiklerimizin arasında yer almıyor. Ama biliyoruz ki vazgeçilmezimiz olan kavurmayı yaparken en azından içine ekstradan tereyağı, kuyruk yağı, iç yağ gibi yağların eklenmemesine, mangal yaparken de etin ateşe çok yakın olmamasına,etin fazla pişip, kömürleşip kanser riskini artmasına ya da vitamin kaybına yol açmamasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Kurban Bayramı'nda artan et tüketimine karşılık sağlıklı beslenmemizi de dengelemek için çorba salata, cacık, zeytinyağlı sebze yemeği gibi diğer besin gruplarına da sofralarımızda yer vermeliyiz. Ayrıca beslenmemizin yoğun olacağı bugünlerde egzersizin önemini altını çizmek isterim. Günde 30-40 dakikalık yürüyüşlerenerji harcamamıza katkı sağlayacaktır. Hem de sindirimimize yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı. Sağlık İl Müdürlüğü