Tarih: 05.07.2025 12:43

Ilgaz Dağı’nda üniversite öğrencilerine yaban hayatı anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

Kastamonu Üniversitesi öğrencilerine Ilgaz Dağı’nda gerçekleştirilen eğitimlerde yaban hayatı hem uygulamalı hem de teorik olarak anlatıldı.
Kastamonu Üniversitesi Hayvancılık ve Yaban Hayatı Topluluğu Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Abdullah Şimşek’in koordinesinde 4. dönem projesi olan "Sınır Tanımayan Doğa: Tarım Arazilerinde Vahşi Yaşam Koridorları" projesi çerçevesinde, öğrencilere, "Tarım ve Doğanın Uyumlu Geleceği", "Sürdürülebilir Tarım ve Hayvancılıkla Yaban Hayatının Korunması", "Vahşi Yaşam Dostu Çiftlikler: Tarım ve Doğanın Uyumlu Geleceği" ve "Dijital Çözümlerle Yaban Hayatı Takibi: Sürdürülebilir Tarımın Yeni Yüzü" başlıkları altında eğitimler verildi.
Proje çerçevesinde verilen eğitimlerin ardından üniversite öğrenciler, Ilgaz Dağı Milli Parkında yaban hayatı ve milli parklar konusunda gözlem yapma imkanı buldu. Öğrencilere, yaban hayatı gözleminde İHA kullanımı konusunda eğitim verilirken, fotokapanlara yakalanan yaban hayatının da incelenmesi sağlandı.

"Modern tarım uygulamalarının ekosistemdeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlıyoruz"
Proje ile ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Hayvancılık ve Yaban Hayatı Topluluğu Danışman Öğretim Görevlisi Veteriner Hekim Abdullah Şimşek, "Bu proje, modern tarım uygulamalarının ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı ve tarımsal üretim ile yaban hayatının bir arada var olabileceği sürdürülebilir modeller geliştirmeyi ve bunu öğrencilerimize uygulamalı olarak anlatabilmeyi amaçlamaktadır. Biyoçeşitliliği destekleyen tarım teknikleri, doğal yaşam koridorları ve ekosistem dostu üretim yöntemleri ile hem çiftçilerin verimliliğini artırmak hem de doğanın korunmasını sağlamak hedeflenmektedir. Ayrıca İHA kullanarak yaban hayatı gözlemleme tekniklerini öğretmek, uygulamalı deneyim kazandırmak ve doğaya zarar vermeden gözlem yapma bilincini oluşturmak hedeflenmiştir. İHA teknolojisi, yaban hayatı gözlemleme ve araştırma süreçlerinde devrim etkisi yapan bir araç haline gelmiştir. Geleneksel gözlem yöntemlerine kıyasla birçok avantaj sağlayan İHA’lar, doğrudan hayvanların yaşam alanlarını bozmadan ve onları strese sokmadan detaylı inceleme yapmaya imkan tanımaktadır. Bizler, önümüzdeki eğitim öğretim döneminde de burada olduğumuz sürece bu eğitimleri vermeye ve projeler geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.
Kastamonu Üniversitesi Hayvancılık ve Yaban Hayatı Topluğu Başkanı Aydın Ayberk Cozur ise, "Son projemiz Sınır Tanımayan Doğa projemizdir. Kayseri’den ve Kastamonu’dan değerli hocalarımız etkinliğe katılım gösterdi. Onların eşliğinde projemizi bugün gerçekleştirdik. Ilgaz Dağına da çıkıp yaban hayatını gözlemleyeceğiz" diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi Hayvancılık ve Yaban Hayatı Topluğu Üyesi ve Sınır Tanımayanlar Projesi Yürütücüsü Şule Tekin de, "Kayseri ve Kastamonu’dan gelen değerli hocalarımızla birlikte fotokapan nasıl kullanılır, fotokapan kullanılırken nelere dikkat etmemiz gerekir konularında bilgiler aldık. Teorik olarak anlatımlar bugün gerçekleştirildi, yarın da uygulamalı olarak Ilgaz Dağı Milli Parkında eğitimlerimizi devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.
Kastamonu Üniversitesi Hayvancılık ve Yaban Hayatı Topluğu Üyesi Zehra Çavuş ve Gamze Karataş ise projede emeği geçenlere ve destek sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür etti.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —