Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılına özel sergi

Japonya ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla Japon seramikleri sergisi açıldı.
Japonya-Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yıl dönümü kapsamında Japon seramikleri sergisinin açılışı gerç

Gündem 15.09.2025 20:05:27 0
Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılına özel sergi
Japonya ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla Japon seramikleri sergisi açıldı.
Japonya-Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yıl dönümü kapsamında Japon seramikleri sergisinin açılışı gerçekleşti. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ndeki sergiye Altes Prenses Akiko, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Gökhan Yazgı, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Idemitsu Sanat Müzesi Başkanı Sachiko Idemitsu katıldı. İdemitsu Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerin yer aldığı sergide, Japon kültürünün önemli bir unsuru olan seramik sanatı ve tarihi tanıtıldı.

"Bu sergi vesilesiyle Türk halkının 100 yıllık dostluğu yeniden hatırlamasını umuyorum"
Programda konuşan Altes Prenses Akiko, "Bazı Japon eserleri yurt dışında çok sevilmiştir. Bu eserler kraliyet aileleri ve aristokrat ailelerinde de sevilmiştir. Topkapı Sarayı’nda birçok mimari eserler bulunmaktadır. Sadece Türklerin anlayabileceği Japon misafirperverliği ruhu Türklerde de vardır. Bu sergi vesilesiyle Türk halkının Japon porselenleri aracılığıyla 100 yıllık dostluğu yeniden hatırlamasını umuyorum" diye konuştu.

"Bu sergi iki ülke arasındaki kültürel diyaloğun da anlamlı bir sembolüdür"
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Gökhan Yazgı da, "Türkiye ve Japonya arasındaki derin dostluğun kültürel iş birliğiyle daha da güçlendiği özel bir ana hep birlikte tanıklık ediyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz sergi, yalnızca 100 yılı aşkın diplomatik ilişkilerimizin değil, aynı zamanda iki ülke arasındaki kültürel diyaloğun da anlamlı bir sembolüdür. Bu yıl, aynı zamanda Ertuğrul Firkateyni hadisesinin 125. yıl dönümünü de idrak ediyoruz. O acı olayın ardından doğan gönül bağı, halklarımız arasındaki dostluğun en sağlam temellerinden biri olmuştur. Türkiye ile Japonya arasındaki bu kıymetli kültürel iş birliğinin gelecek kuşaklara ilham vereceğine ve dostluğumuzu daha da güçlendireceğine yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA